sunnuntai 20. elokuuta 2023

Helsingin tokoleiri

Valmennusringin kolmas leiri pidettiin Helsingissä 19.-20.8. Matkustimme Vyötin kanssa junalla edellisenä päivänä ja yövyimme Pasilassa. Vyöti ei olekaan ennen tainnut käydä Helsingissä, joten tämä oli sille jännittävää! 

Lauantaina treenit alkoivat klo 9. Vyöti osasi tosi hienosti olla lähijunassa, meni maate lattialle. Joskus se yllättää minut hienolla käytöksellä, toisinaan taas haukkuu olemattomille asioille ja kiskoo minkä jaksaa... Kannelmäen asemalta oli 15 minuutin kävely hallille.

Treenihallin pohja oli hiekkaa tai puurouhetta tms. Minulla oli Vyötille ekan päivän treenitoiveina TAAS tunnari ja kiertohypyn kartioiden kiertäminen, siis meillä on ollut joka leirillä samat teemat. Kartioiden kiertämiseen on minulle toistuvasti ehdotettu kartioiden "bongauttamista", mutta siinä on aika vähän tehtävissä, jos koira ei vain niitä kartioita huomaa? Nyt kun tätä testattiin, niin Vyöti kyllä huomasi (ehkä) kartiotkin, mutta se huomasi myös kymmenen muuta asiaa ja pää pyöri. Kiertokäskyllä se lähti juoksemaan jonnekin vasemmalle sivuviistoon. Seuraavalla toistolla se hyppäsi ensin esteen ja sitten huomasi kartiot ja kiersi ne. Sitten otettiin toiseen suuntaan. Nyt Vyötistä selvemmin näki, että se huomasi kartiot ja katse pysähtyi sinne hetkeksi. Sanoin hyvä ja lähetin sen kiertämään, ja nyt se meni kartioille. Palkkasin näätävieheellä, ja Vyöti tapporavisteli sitä hurjana! Minun pitäisi ehkä itse olla tässä rauhallisempi ja antaa Vyötille enemmän aikaa hakea kartiot katseellaan? Ensimmäisellä toistolla olin itse hätäinen, "ei se nyt löydä niitä", mutta seuraavalla toistolla kun odotin vähän kauemmin, se löysikin. Ja se menee sinne, minne se katsoo. Minä näen itse sen päästä, mihin päin se katsoo, sinne on kuonon suunta.

Tämä kiertohomma on tosi ärsyttävä, kun tätä ollaan treenattu aivan hirveän paljon. Nyt vaikutti sikäli edistykseltä, että Vyöti yritti löytää kierrettävää edestään, siis on sillä selvästi jo ajatus, että pitää irrota eteenpäin eikä jäädä oikeanpuoleiselle esteelle. Nyt jos saataisiin se oikeasti löytämään kartiot, niin voitaisiin joskus päästä kokeisiin. Toivottavasti nyt olisin saanut tästä kiinni, että miten tämä opetetaan koiralle. Eli a) itse tiedän Vyötin pään asennosta, mihin se katsoo, ja b) jos Vyötille saa tarpeeksi toistoja, että se saa palkan (joka voi olla myös kiertämään pääseminen!) kartioiden katsomisesta, niin sillä ehkä on motivaatio etsiä niitä katseellaan ja pitää katse siellä. Ei päästetä koiraa ollenkaan juoksemaan, ennen kuin sillä on katse oikeassa paikassa. Ehkä jotenkin näin...

Tässä välissä tehtiin vähän ryhmäpaikallaoloja ja kokeiltiin myös erikoisvoittajaluokan liikettä, että koirat kutsutaan paikkamakuurivistä. Vyöti ei reagoinut muiden käskyihin. Omalla kutsuvuorolla se oli vähän hämmentyneen näköinen, mutta tuli luokse.



Toisessa setissä tehtiin Vyötille tunnari: kouluttaja vei kapulat 5 m päähän ja kapuloiden väleihin laitettiin nappulat, että Vyöti malttaisi haistella. Se söi ensin nappulat, sitten haisteli kapulat, kävi järjestyksessä päästä päähän läpi, palatessa huomasi oman ja toi sen. Tämä tallentui videolle. Tosi hyvä, että sille saatiin tällainen onnistunut toisto uudessa paikassa! Nappuloilla rauhoittamista on nyt tehty pitkältä matkalta ja se näyttää toimivan. Kouluttaja ehdotti, että näitä "jarrunameja" voisi asteittain siirtää poispäin kapuloilta niin, että lopulta nami annetaan jo ennen koiran lähetystä kapuloille. Koiran voi myös pysäyttää maahan tai seisomaan ennen kapuloita, tätä on minulle ennenkin ehdotettu, mutta ei jotenkin ole tuntunut hyvältä Vyötille. 





Sunnuntaina tein Vyötille ohjatun, ruudun ja seuraamista. Ohjatussa vasen kapula oli aika lähellä kehän reunaa, joten haetin testiksi sen. Vyöti löysi kapulan tosi hienosti, nappasi suuhun ja palkkasin sen heti näätäleikillä. Ruudussa tein myös vain ruutuun pysäytyksen ja palkkasin heittämällä pallon. Sain Vyötin pysähtymään ruudun takaosaan, vaikka vauhtia oli paljon, kun huusin seisatuskäskyn ennen kuin Vyöti oli ruudussa sisällä. Seuraamisessa palkkasin nyt paljon kaikesta, kun tällä viikolla aiemmin tehtiin kokonainen voittajan seuraamiskaavio ilman välipalkkaa. Tein myös kaikki jäävät seuraamisen yhteydessä ja palkkasin ne. Vyöti oli tosi hyvä! Näistä tuli myös videot, kiitos treenikavereille. 

Kaiken kaikkiaan olen Vyötiin tyytyväinen. Kyllä se haukkui taas vaikka mille, mutta oli kuitenkin tosi sievästi lähijunissa ja ajoittain lepäili treenihallin lattialla rauhassa, vaikka muita koiria meni ohi. Paluumatkalla sille uni maittoi. Ennen junalle lähtöä Vyöti sai vielä koirien suklaadonitsin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti