maanantai 22. huhtikuuta 2024

On ihan hirveätä jos on totta

 ...sanottiin Kalle Päätalon kotipuolessa. Olen oikeasti puuhannut koirien kanssa vaikka mitä muutakin, mutta nyt on opintojen ja muiden asioiden kanssa sen verran kiirettä, että päivitän vain tämän Vyötin eilisen tokokokeen, tuomarina Tiina Laakko ja paikka KAS:n halli. Käytin Mustiakin hallilla ennen ja jälkeen Vyötin suorituksen, leikitin näädällä ja naksuttelin pieniä temppuja, että se tottuisi tunnelmaan. Palkintojenjaossa Musti olisi halunnut mennä taputtavien ihmisten luokse, ja kun ei päässyt, alkoi ryömiä yhtä taputtajaa kohti irvistäen samalla. Se irvistää, jos sitä ärsyttää tai se kokee muuten kognitiivista dissonanssia.

Vyöti oli hallille saapuessaan taas tavanomaiseen tapaansa sekaisin innosta ja haukkui kaikelle. Se oli niin vallaton, että yksi toinen ohjaaja varovasti kysyi, uskaltaako Vyötin vieressä treenata kaukokäskyjä. Myönsin. Vyötihän on kyllä tokokehässä hallinnassa, mutta jos se ei ole käskyn alla, saa treenihalli ja yleinen kisatilanne sen niin kiihkoon, että siinä on pitelemistä ja kuuntelemista. 

Eka pätkä: 

Kiertohyppysysteemi 9,5 - asentona seiso ja esteenä oikea, joka oli avoeste. Ainoa pikkuvika oli vähän vino perusasento, muuten täydellinen. 
Zeta 9 - asennot istu ja maahan. Varmistelin vähän omalla kävelyllä asentoja, ja Vyöti teki ne.
Tunnari 0 - Vyöti teki tyypillisen Vyöti-tunnarin eli toi kyllä oman, mutta valintaa tehtiin niin hartaasti ja läheltä pitäen, että kaikki muutkin kapulat tuli tongittua ja sotkettua ja yhtä väärää nostettiinkin. Vyöti toi oman vierelle, ja kun kehuin sitä tästä löydöstä, oli se riemuissaan ja itsetyytyväisenä hyppi ja paistatteli kehuissa.
Kaukot 5 - TÄMÄ harmitti minua kaikkein eniten, ei edes tuo tunnari! Vyöti lähti tekemään hyvää settiä, istu-seiso-maahan-seiso ... ja kun olisi tullut istumisen vuoro, se ei hievahtanutkaan. Käskin uudelleen, ei MITÄÄN reaktiota. Se tuijotti minua kuin ei olisi koskaan kuullutkaan istu-käskyä. Ei niin ei, laitoin sen sitten suoraan seisomasta maahan, minkä se teki salamannopeasti ja nousi sivullekin täpäkästi. Eli ei vaikuttanut muuten mitenkään erikoiselta, se ei vain nyt muistanut tätä vaihtoa. Minkäs teet. Kehä loppu, menin palkkaamaan Vyötin.

Tässä välissä olin jo kahden vaiheilla, teenkö jommankumman siirron:

1) ajan kotiin ja jätän kokeen kesken
2) otan kehään mukaan jonkin palkan, jolla sitten palkkaan Vyötin kesken jonkin liikkeen - tästä tulee tietenkin hylky, mutta kun ei ykköstä muutenkaan enää voinut saada (teoreettiset mahdollisuudet oli, mutta käytännössä ei), mitä väliä. 

Kuitenkin kun nousin seisomaan, Vyöti tuijotti minua häntää heiluttaen ja hyppi edessäni, odotti tokoilemaan pääsyä. Niin menin sitten kuitenkin sen kanssa seuraavaan kehään. 

Ruutu 10 - ihan supertäydellinen. Miksiköhän aina, kun koirani tekevät täydellisen ruudun, se ei tule videolle. Tämä oli oikeasti kymppi.
Luoksetulo 9 - annoin stoppiin käsimerkin, ja se oli nyt aika töpäkkä, mutta Vyöti tuli niin kovaa vauhtia, että liukui matolla käskyn jälkeen.
Seuraaminen 8,5 - mielestäni arvosanaa parempi; Vyöti herpaantui ihan vähän välillä, mutta ei tarvinnut lisäkäskyjä vaan lähinnä herpaantuminen näkyi katsekontaktin katkeamisena. Olin tyytyväinen ja kehuin Vyötiä, ja se hyppi. Vyöti huomaa, yritänkö innostaa sitä kehuilla vai olenko oikeasti tyytyväinen, ja jälkimmäinen on sille paljon palkitsevampaa. Luulen, että se tykkäsi tilanteesta oikeasti.
Ohjattu nouto 6 - seuraamisessa Vyöti katsoi lattiassa olevaa maalarinteippiä, tuli kuitenkin mukaan. Hyvä stoppi, mutta käskiessä noutamaan (vasen) annoin ilmeisesti hieman vääränlaisen käsimerkin, ja Vyöti lähti suoraan vasemmalle. Se etsi ja etsi, että missä kapula. Kun se ajautui takaisin teipin kohdalle, pysäytin sen seisomaan ja annoin nyt tarkemman käsimerkin vasemmalle. Nyt se lähti täydellistä linjaa suoraan kapulaa kohti ja palautti sen. Vyöti on siis todella tarkka, että sen käden pitää näyttää täsmälleen kapulaa kohti, muuten se ei ymmärrä, missä se on... Nouto sinällään erinomainen, otin kapulan ja juoksin ulos kehästä palkkaamaan Vyötin.

Vielä paikallaolot:

Paikalla makaaminen 10 - Vyötin vieressä oli tuijottava bordercollie, mutta Vyöti ei varmaan huomannut sitä.
Kokonaisvaikutelma 9 - ohjaaja sai moitteita, kun kehästä ei kuulemma saa poistua juosten. No olinpas tuhma. Tuomari käänteli lappuja ja perusteli edellisen koirakon kokonaisvaikutuksen arvosanaa ja siinä alkoi kestää aikaa. Vyöti odotti vähän aikaa sievästi, mutta kun edellinen koirakko poistui kehästä iloiten (EI KAI VAIN JUOSTEN?!), Vyötillä meni hermot, että miksei se saa jo palkkaa. Se alkoi räksyttää minulle ja siinä oli pitelemistä! Minullakin meni hermot ja pyysin tuomaria kertomaan numerot mahdollisimman nopeasti. Vyöti vain kiihtyi entisestään, ja kun vihdoin sain luvan lähteä, otin pienen seuraamispätkän - jonka aikana Vyöti haukkui minulle ihan kamalalla äänellä - ja käskin sen maahan, mistä sitten lähdettiin ottamaan loppupalkka. 

Yhteensä VOI2 242,5 pistettä.

Tuloksena ei paha, mutta nyt minun pitää oikeasti opettaa tuo tunnari niin, että Vyöti pystyy tekemään sen myös korkeassa vireessä. En saa sen virettä alas kehässä vaikka mitä tekisin, kun se odottaa palkkaa. Ensin ajattelin, että käyn nyt hakemassa ne voittajan ykköset ja pidän sitten pidemmän treenitauon, jonka aikana opetan tunnarin uusiksi. Mutta pitää ottaa noita treenejä ohjelmaan jo nyt.

Hyvää tässä kokeessa oli se, että Vyötin vire kesti hyvin, se oli tosi rento ja hiljainen (siis ennen tuota paikallaolon jälkeistä episodia...) ja koepalkkaussysteemini vaikuttaa toimivan. Vyöti ei lässähdä vaan ennemminkin nostaa virettä, kun sille on rakennettu niin kova luotto siihen, että rasiapalkka odottaa. 

Molemmat koirat saivat punkintappotabletit. Vyötin paino: 12 kg, Mustin paino: 11 kg.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti