lauantai 15. kesäkuuta 2024

Kaikkia lajeja

Vyöti kävi eilen rallytokon ratatreeneissä. Taidankin vaihtaa rallytokoon, tuo avoin luokka oli jo kiva kun oli hyppyä ja muuta. Videolla ei ole ääntä, mutta alussa Vyöti haukkui. Se ei yleensä tehdessä hauku, mutta nyt en ollut sitä lainkaan lämmitellyt ja se oli muutenkin kerännyt energiaa kun näki toisen koiran treenaavan, niin haukkui radalla. Vuorolla oli kaksi muuta treenaajaa, ja omaa vuoroa odotellessa kävin Vyötin kanssa viereisellä agilitykentällä harjoittelemassa. Sen jälkeisellä pätkällä se oli jo hiljaisempi. Itselle huomioita: 

- "seiso"-käskyn jälkeen ei tarvitse sanoa "odota", Vyöti menee siitä istumaan 

- eteentulot vinoja, harjoiteltava

- takaa sivulle kierto tulee herkästi silloinkin, kun pitäisi tulla edestä

- houkutus sai Vyötin herpaantumaan sekunniksi, lisää treeniä! 

Video: 


Tokoa: Vyötillä on ärsyttävä tapa tiputella tunnarikapulaa matkalla minun luokseni. Treenasin tätä niin, että Vyötin tuotua kapulan vedin sitä kevyesti poispäin. Jos Vyöti päästi kapulasta irti (kännykkä korjasi tämän ensin että "päästi krapulasta irti", kukapa ei haluaisi), en antanut sille palkkaa. Kun se piti tiukasti kiinni, annoin isomman satsin ruokaa. Se taisi tajuta, koska viimeisellä toistolla jo "hyppäytti" kapulaa suussa saadakseen siitä paremman otteen. 

Musti: Mustille tein heinikkoon 100 m mittaisen jäljen, kaksi purkkia ja yksi loiva 90 asteen kulma. Sen jälkeen taisi vähän sadella, jälki sai vanheta sen aikaa kun kävin kenkäkaupassa. Musti vähän teki siksakkia ja kulmassa juoksi ympyrää ennen kuin nappasi jäljen taas. Nyt minulla oli 10 m jälkiliina matkassa enkä sotkenut jälkeä itse. Rasiat Musti ilmaisi istumalla, tämä on OK kosteassa kasvillisuudessa.

Tokokentällä Musti on harjoitellut hyppyä ja mennyt ihan lyhyeksi käärityn putken läpi (okei putki ei ole tokoa, mutta se oli kentällä valmiina). Hyppy oli hauska; treenasin Vyötin kanssa kiertohyppyliikettä ja Musti katseli. Kun otin Mustin treenaamaan, se ehdotti itse umpiesteen (45 cm) hyppäämistä! Se selvästi katselee, mitä teen Vyötin kanssa, ja tarjoaa samoja asioita. Tötteröiden kierto siltä onnistuu muuten, mutta se kiertää aina vain yhden, ei siis ryhmää. Vaikka laitan kartiot ihan lähekkäin, se väkisin tunkee välistä. Seuraavaksi teippaan kartiot yhteen, siinähän yrittää sitten tunkea. Seisomaan nousua ylös-käskyllä on harjoiteltu. Musti vähän sotkee sitä paikallaoloon, välillä tarjoaa sieltä ylös pomppaamista. Muuten ollut paikoillaan jopa 25 sekuntia, tosin tällöin vaatii sen, että nenän edessä on nami, jota "varrotaan". Vyötin kanssa vierekkäin makaavat ja vapautus yhtä aikaa kumpikin omalle namille. 

sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Kisoissa ja leireillä

Vöppönen palkintojen kera (huonekasvit omasta takaa)

 

1.-2.6.2024: Mustin kanssa pelastuskoiraleirillä Ylikiimingissä. Ruokailu oli Ylikiimingin SEO:lla. Keli oli niin kuuma, etten suin surminkaan halunnut jättää Mustia autoon, mutta onneksi ystävällinen henkilökunta lupasi tuoda sen sisälle ravintolaan. Musti häpäisi minut välittömästi työntämällä pään roskakoriin ja kaatamalla sen. Loppuajan se oli kiltisti. 

Lämmintä oli siis yli 25 astetta, joten itse treenit jäivät vähäisiksi, aika läkähtyneitä koirat olivatkin. Musti teki lauantaina noin 30 m pitkän jäljen, jonka päässä oli ruokapurkki. Olin merkannut jäljen pään kietaisemalla kunnon pätkän vessapaperia läheisen männyn kohdalle, että voin paremmin seurata, onko Musti jäljellä. No, vessapaperi haisee, ja Musti harhautui jäljeltä sivuun todennäköisesti vessapaperin hajun perässä. En tehnyt mitään, ja Musti löysi jäljen uudelleen ja ilmaisi purkin itsenäisesti. Mutta emännälle jatkossa vinkiksi, että pienempikin merkki riittää... 

Sunnuntaina Mustille aloiteltiin hakua. Musti sai nähdä, kun "ukko" juoksi katajapensaan taakse, ja Musti etsimään. Alussa se yritti jäljestää, mutta jo muutaman kerran jälkeen innoissaan veti pakenevaa maalimiestä kohti ja haukkui ennen kuin pääsi irti. Hyvä aloitus siis. Palkinnoksi se sai aina rasiallisen kissanruoka-nappulaseosta. Eilen jatkettiin tätä. Musti osaa myös haukkua käskystä ja eilen sanoi yhdelle maalimiehelle HAU. Mutta toistaiseksi painotus on siinä, että sen mielestä olisi kiva etsiä ihmisiä metsästä, ilmaisu liitetään myöhemmin.

8.6.2024: Ajoimme Kemiin rallytokokisoihin, Vyötille viimeinen alokasluokan kisa. Rata meni hyvin, Vyöti sai 100 p., sijoitus 1. ja vielä RTK1. Kisan jälkeen käytiin satamakahvila Nuotassa syömässä maalaisranskalaiset ja salaatit. Koirille ostettiin herkkuluut. Mustin mielestä luu ei ollut herkullinen, mutta se ei halunnut antaa sitä Vyötille, joten sen oli pakko väkisin syödä se. Maalaisranskalaiset maittoivat paremmin. Terassilla oli muitakin koiria, ja Vyöti sai kamalan haukkukohtauksen huomatessaan valtavan saksanpaimenkoiran pari metriä etuoikealla. Onneksi olimme muutenkin lähdössä pois. Jälkiruuaksi vielä jäätelöt sataman portailla.

Päivän rata

 
Musti saa maalaisranskalaisen

Jäätelöllä satamassa kisan jälkeen, appelsiini-mantelikrokanttipallo

Omalla pihalla kisan jälkeen:





Musti pyytää

 

perjantai 7. kesäkuuta 2024

Musti-videoita


 Haukkuminen



Toko-askelsiirtymät (perusasento on taaksepäin vino, pitää korjata tämä)



Leikki