maanantai 3. heinäkuuta 2023

Lappalaiskoirien valmennusringin leirillä

Toinen leiri pidettiin Rovaniemellä, RaKKi-areenalla (Ounasrinteellä tms, siellä päin). Lauantaina oli kouluttajana Saara Kangasniemi. Esittelin Vyötin kaikki kamalimmat liikkeet: tunnarissa se nouti kapuloita haistelematta yhtään, kiertohypyssä kiersi ja hyppi estettä (siis kiersi esteen ensin ja heti perään hyppäsi sen, ei edes käynyt kartioilla...), ohjatussa noudoissa haki mikä kapula sen mielestä sattui olemaan mielenkiintoisin ja ruudusta juoksi 3 m yli kun ei malttanut pysähtyä... Loistavaa EI NÄIN -materiaalia siis. Saaralla onneksi on bortsuja, joilla on samoja ongelmia, eli saatiin hyviä vinkkejä:

- TUNNARISSA pitää palkata Vyötiä vaihtelevasti; voi palkata jo haistelusta, oman nostamisesta, kun omaa kapulaa tuotu 2 m, 6 m tms., tai vasta ihan perusasennosta. Apunamia voi käyttää rauhoittamaan kapuloille menoa, tai juuri ennen kapuloita käskeäkin istumaan, pyörimään tms., että Vyöti kuuntelisi ja rauhoittuisi. Minun PITÄÄ PÄÄTTÄÄ mitä asiaa treenaan (haistelu vai oman tuominen), EI kaikkea yhtä aikaa ja EI palkkaa huonosta suorituksesta vaikka jokin toinen osa-alue olisikin mennyt hyvin! MUISTA!
- Ohjatussa voi koiraa oikein hetsata toiselle kapulalle ja lopulta käskeäkin toiselle - koiran pitää kuunnella eikä vain lukittua johonkin kapulaan. Pallon voi heittää palkaksi jo ennen kuin koira nostaa kapulaa - saadaan tällä lailla vähennettyä noutamiskeskeisyyttä.
- Seuraamisessa voisin itse kääntyä hitaammin, nyt hankala Vyötille pysyä mukana
- Kierrossa opetettava Vyöti luopumaan väärästä kohteesta - huomasin nyt että se oli selvästi lukinnut oikeanpuoleisen esteen ja sinnehän se menikin, mutta en voinut enää auttaa asiaa, en saanut sitä luopumaan siitä. Merkkien etsintää voi opettaa viemällä kartioiden taakse lelun (Vyötille ruokaa, maassa oleva lelu ei kiinnosta) valmiiksi ja päästämällä koiran sinne.




Toisen ringin voittajatasoisen koirakon (Särmä) kanssa tehtiin vielä 2 min piilopaikkamakuu. Kouluttaja teki häiriötä kiertämällä koirat. Molemmat pysyivät hyvin auringossa. Vyöti sai herkkuluun palkinnoksi.

Sunnuntaina olisi ollut toisen kouluttajan treenit, mutta Vyötillä oli ripuli, joten myin treeniaikani toiselle rinkiläiselle ja kävin vain katsomassa muiden treenejä. Oli kiva nähdä ihania lapinkoiria tokoilemassa. Nyt Vyöti on jo toipunut, taisi vatsa mennä sekaisin liiasta treeniherkkujen määrästä.

Tending-noutokapulat olivat alennuksessa, joten meillä on nyt sellaiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti