perjantai 16. kesäkuuta 2023

Agilityn pentukurssilla 4

Eilen oli agilityn pentukurssin neljäs kerta. Vyöti menee sekaisin ja alkaa räksyttää, kun se näkee edellisen ryhmän koirien haukkuvan ja juoksevan kentällä. Tein sille vasiten paikalla makuun tässä häiriössä. Sen piti kestää, kun 20 m päästä kulki bordercollie ravistellen leluaan. Pidin Vyötiä ensin 2 min palkiten aina välissä ja lopuksi 2 min ilman välipalkkaa, minkä jälkeen otin sen perusasentoon ja annoin palkan. Hyvä Vyöti. Ihmeen hyvin se pysyy käskyn alla, ei meinannutkaan lähteä, vaikka ilman käskyä haukkuu ja räksyttää kuin mikäkin hirvitys. 

Agilitytunnilla ensin näytettiin ohjaajalle, miten kotiläksy eli peruuttaminen on opittu. Vyötihän osaa peruuttaa hienosti "pakki"-komennolla. Lisätehtävänä oli peruututtaa koira jonkin korokkeen päälle, meillä oli jonkinlainen jumppatyyny. Vyötihän kyllä takajalkatempuista tykkää ja meni oikein takatassuilla korkealta kauhoen tyynylle. Olen sille tätä joskus tokotreenien lomassa huvikseen tehnyt, että se peruuttaa samalla tavalla 2o2o-asentoon A-estettä vasten. Ohjaaja sanoi, että peruuttamalla kontaktien opettaminen ei ehkä ole paras tapa, koska jos koira kisoissa juoksee kontaktista läpi ja palaa sille peruuttaen, tuomari antaa hylkäyksen väärästä esteestä. Lisäksi tärkeä aspekti muistaa on se, että koira ei opi vain temppua vaan sen lihasmuistiin jää samalla liikerata, jonka siis pitäisi olla "kuljen eteenpäin - etutassut maahan - pysähdyn" eikä "peruutan - takatassut laudalle - pysähdyn". Toden totta! Kontakteja voi harjoitella myös ilman varsinaista estettä minkä tahansa korokkeen päällä, kunhan tekee niin, että koira tulee korokkeelle etupää edellä eikä peruuttaen.

Kentälle oli itsenäiseen harjoitteluun jätetty yläpäästään pystyyn pönkätty keinu sekä matalille kannattimille nostettu puomin pätkä. Vyöti syöksyi keinun päähän odottamaan nameja, syötin sitä vähän aikaa ja nostin alas. Tämä on hyvin hallinnassa, samoin puomilla tasapainoilu. 

Toinen tehtävä oli ohjauskuvio, "valssi". Tämä tehtiin niin, että lähetettiin koira omalla vasemmalla kädellä kiertämään siivekettä myötäpäivään ja otettiinkin se oikealla kädellä vastaan, eli puoli vaihtui koiran ollessa kiertämässä. Kahdella siivekkeellä tätä voitiin sitten tehdä 2 - 3 kertaa putkeen. Otin Vyötille langan päässä roikkuvan tyhjän vesinokkaeläimen (kutsun näitä "näätäleluiksi") palkinnoksi ja päästin sen pyörityksen jälkeen saalistamaan näätälelua. Vyöti teki heti ensimmäisellä kerralla oikein, mutta minä sain välissä tehtäväksi pitää oma seisomalinjani taaempana, etten peitä koiran näkyvyyttä seuraavalle esteelle. Se saikin Vyötin liikkumaan sulavammilla linjoilla. Ja aina näätäviehe palkinnoksi. Tänään näätä kelpasi palkinnoksi kolme kertaa. Viimeisellä kerralla ohjaaja sanoi, että nyt riittää. Vyöti jäi vielä tapporavistelemaan näätää. 

Ohjaajan tulisi pysyä oranssin katkoviivan takana, jottei peitä koiran näkyvyyttä seuraavalle kohteelle

Lopuksi aloiteltiin seuraavaa tehtävää eli ohjaajasta poispäin käännöstä. Tätä aloitettiin imuttamalla koiraa vieressä "väärän puolen" kädellä ja sitten kiepauttamalla koira ohjaajasta poispäin ympäri. Kun tämä onnistuu, voidaan ottaa väliin siiveke tai muu kierrettävä, ja koira siis sitten kiertää kohteen kääntyen poispäin ohjaajasta. Vyöti pääsi koulutusohjaajan mallikappaleeksi näyttämään. Se ei ollut yhtään uskollinen vaan heti jätti minut, kun huomasi, että ohjaaja tarjoaa sille namia. 

Tämä agilitykurssi on tosi kiva: kiva minulle tehdä ihan uusia tehtäviä, joista ei ole minkäänlaista painetta tai ennakko-oletusta, että miltä niiden pitäisi näyttää. Ja kiva Vyötille, kun se pääsee juoksemaan ja kiipeilemään. Agility on sille selvästi mieleinen harrastus. 


Agilitytreenien jälkeen Vyötiin jäi vielä intoa (nälkä), joten kävin vielä sisällä hallissa tekemässä kiertohyppysysteemiä. Tein Vyötille muutaman tötterön haun (nyt oli vain yksi tötterö, enempää en löytänyt) ihan läheltä ja lopuksi vielä jätin sen seisomaan oikeanpuoleiselle esteelle ja pyysin kiertämään tötterön. Meni! Tätä tehdään siksi, että Vyötillä on taipumus kiertää oikeanpuoleista estettä (aina oikea, koska sen opetettu kiertosuunta on oikealle kaartaen). Opetan sitä nyt 1) pysähtymään top-komennolla, ennen kuin se ehtii kiertää esteen, ja 2) hakemaan tötteröt tuosta sijainnista esteen viereltä. Lopuksi vielä kiertoon lähetys kokeenomaiseen tyyliin esteiden välistä ja tötteröltä suoraan vapautus kissanruualle. Oli lämmintä ja tuntui, että halli oli oikein kerännyt itseensä lämpöä. Kävelimme kotiin agilitytreeneistä ja kotona olimme 21:50.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti