sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

Muikun kanssa ja tokokokeessa


Musti kohtasi tällä viikolla Muikku -working kelpien. Aluksi Musti irvisti ja haukkui Muikulle ja pelästyi sen äkkinäisiä liikkeitä, mutta pian se tottui ja kipitti jo Muikun perässä. Aika mukava kokoonpano oli tämä kolmen yksilön lauma metsälenkillä. Vyötillehän Muikku oli jo ennestään tuttu ja mieluisa lenkkikaveri.


Eilen eli 2.3.2024 oli toko-päivä. Vyöti osallistui OKK:n hallilla pidettävään kokeeseen voittajaluokkaan, ja itse vielä liikkuroin alemmat luokat. Oli kyllä jotenkin raskas päivä, rupesin viimeisten koirien kohdalla jo menemään sanoissa sekaisin, mutta ilmeisesti en onneksi onnistunut pilaamaan kenenkään suoritusta...

Mutta se Vyötin koe kuitenkin. Aamulla käytin koirat tunnin lenkillä, ja ne saivat juosta vapaana. Yleensä en ole niin aamuvirkku, että jaksaisin koepäivänä nousta kyllin varhain tätä varten, mutta kun Mustin säännöllinen heräämisaika on 6:30, nyt ehdin hyvin. Taisi Vyöti olla sen takia koepaikalla rauhallisempi kuin yleensä. Olen kyllä huomannut, että jos sitä käyttää tuollaisella vapaanajuoksulenkillä ennen hallille menoa, se ei hauku ja vedä hihnassa niin paljon. 

Voittajassa oli kymmenen koiraa, ja Vyöti oli toisena. Yksilöliikkeet tehtiin kahdessa eri erässä ja paikallaolot vielä lopuksi. Kauhukseni tunnari oli laitettu ensimmäiseksi liikkeeksi, mutta tänään se ei haitannut. 

Tunnari 9 - kapulat oli laitettu tähden muotoon, mikä on Vyötille paljon helpompi kuin rivi. Vyöti huomasi oman, siirsi sitä, mutta kävi vielä varmistelemassa muut kapulat, ennen kuin toi oman. Onneksi sattui oma kapula suuhun, koska se oli siirtänyt sen huolestuttavan lähelle viereistä kapulaa. Tänään oli hyvä tuuri. 
Luoksetulo 7 - Vyötin tyyppinen luoksetulo. Pysäytystä en ole vain saanut terävämmäksi, kun Vyöti tulee niin kovalla vauhdilla. Tyytyväinen olin Vyötiin. Tajusin vasta päivää ennen koetta, että tässähän saisi nykyään käyttää myös käsimerkkiä - pitää alkaa testailla, jos se toimisi. Pysäytin siis Vyötin pelkällä suullisella käskyllä, ja kyllä se pysähtyi, mutta oli sen näköinen, että ei ollut odottanut sitä.
Kaukot 9,5 - hyvät kaukot! Tämän jälkeen Vyötillä valui kuola, kun kiittelin sitä, mutta vielä piti tehdä yksi liike ennen rasiapalkkaa.
Kiertohyppyliike 9 - Vyöti bongasi kartiot ja käskystä lähti rakettina kiitämään. Onneksi meni myös käskystä maahan. Saimme vasemman esteen. Vyöti haukkui mennessä ja tullessa, oli meno päällä. Liikkeen jälkeen kiitin sitä ja juoksimme yhdessä repulle ottamaan ensimmäisen palkkarasian, jossa oli turvotettua nappulaa, Naturis-naudanmahamakkaran pätkä ja kolme halpis-Dentastixin pätkää. Tämä olisi jo yksin riittänyt Vyötin ateriaksi, mutta lisää oli tulossa...

Seuraavaa settiä piti odotella jonkinkin aikaa, koska koiria oli se kymmenen. Musti oli kisapaikalla mukana ja pääsi vähän haistelemaan tunnelmaa. Erikoisvoittajaluokassa kilpaillut kultainennoutaja oli sen mielestä hirveä, Musti murisi sille ikenet vilkkuen. Mutta muuten oli sievästi. Vyötin kisasuorituksen ajaksi vein sen varmuuden vuoksi autoon. Siellä on peräkontissa koirille hyvä tilava makoilutila, eikä Mustilla siellä vaikuttanut olevan hätää, vaikka joutui olemaan yksin. 

Jäävät liikkeet eli "ällä" 7 - asennot olivat seiso ja istu. Luulin, että Vyöti jäi seisomaan, mutta kun käännyin, tuli se perääni? Tämä pätkä jäi pois videolta, mutta luulen, että se on ehkä pysähtynyt seisomaan ja kumminkin lähtenyt perääni. Omituista muttei tavatonta, koska tämä on tapahtunut kerran ennenkin. Seuraava asento oli istuminen ja tämän varmistelin kävelemällä hiljaa, että jotain pisteitä edes jäisi. Onnistuikin.
Ruutu 7 - Vyöti bongasi ruudun hienosti ja lähti sinne, mutta ruudussa ei kuunnellut minua, vaan jouduin antamaan sille tuplakäskyt sekä seisomiseen että maahanmenoon. Olen viime aikoina teettänyt sille paljon ruutua suorapalkalla eli siellä on ollut lelu odottamassa, joten Vyöti nyt selvästi odotti, että siellä olisi ollut jotain. Pitää ilmeisesti treenata tätä. Loppukävelyt menivät hyvin.
Seuraaminen 9,5 - ei ihan yhtä hyvä kuin viimeksi, Vyötillä vähän rakoili keskittyminen ja yhdessä kohdassa jouduin kutsumaan sen uudestaan mukaan. Oma vikani, en ole teettänyt pitkää seuraamispätkää aikoihin, pelkkää lyhyttä jossa palkataan koko ajan. Lisäksi alkupätkällä, joka oli juoksua, se loikkasi ilmaan. Mutta pääosin seurasi hyvin ja teki peruutuksetkin hienosti. Liikkuri teetti askelsiirtymiä vasemmalle ja oikealle, mitä ei pitäisi olla voittajaluokassa, varmaan vahingossa. Ne menivät huonosti, kun ei niitä ole Vyötin kanssa treenattu enkä itsekään muistanut miten kävellään sivulle, mutta vaikutti, ettei tuomari siitä ottanut pisteitä pois, joten ei haittaa.
Ohjattu nouto 10 - tässä huolestutti, että tekeekö Vyöti tuon seisomishomman taas, joten teetin sillä liikkeen välissä yhden seisomisen ja kehuin siitä. Ja liikkeessä sitten sanoin seisomiskäskyn tosi kovalla äänellä. Tepsi, siellä se seisoi, kun käännyin ympäri. Nouto oli hieno, ja pääsin heti palkkaamaan Vyötin uudella samanlaisella ruokarasialla.

Sitten odoteltiin paikallaoloja taas. 

Paikalla makaaminen 10 - täydellistä.
Kokonaisvaikutus 10 

Arvostelun jälkeen laitoin Vyötin vielä maahan ja sitten juostiin kehästä ulos ottamaan viimeinen palkka eli herkkuluu. Sitä Vyöti sai pureskella hallin lattialla nautiskellen. Nyt Vyöti oli syönyt jo niin paljon kaikkea herkkua, että hyvä kun ei räjähtänyt.

Yhteensä tuli VOI1 280 pistettä, sijoitus 4./10. Hieno Vyöti, ensimmäinen kiinnitys valionarvoon! Olen tyytyväinen, Vyöti teki kuten opetettua ja kaikki tapahtuneet virheet olivat sellaisia, että tiedän, minkä koulutusvirheen olen itse tehnyt. Tokovalion arvo Vyötin kanssa alkaa tuntua ihan mahdolliselta asialta. Ja varmaan Vyötilläkin oli kivaa, kun se pääsi syömään niin paljon herkkuja. 

Video löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti