sunnuntai 3. joulukuuta 2023

Rallytokokilpailuissa Rovaniemellä

Minulle kävi silleen, että ostin alkuvuodesta vuosilisenssin kilpailuihin, kun ajattelin, että kyllähän meillä nyt kokeita tulee, tänä vuonna aletaan yrittää voittajan ykkösiä jne. Mutta sitten voittajan liikkeiden opettelussa alkoikin kestää ja kestää, enkä vienyt Vyötiä kisoihin. Laskin, että jos ostaa kilpailuihin vuosilisenssin, se tulee halvemmaksi kuin kertalisenssit, jos käy vähintään neljässä kilpailussa. Elikkä siis nyt ajattelin, että jos ilmoitan Vyötin vielä niin moneen kilpailuun, että tälle vuodelle tulee neljä kisaa, "säästän" lisenssimaksuissa. Vaikka oikeasti siis tietenkin menetin rahaa ilmoittautumismaksuissa, koska ei kilpaileminenkaan ole ilmaista, saati matkakulut, mutta ymmärrätte logiikan...

Eli ilmoitin siis Vyötin rallytokoon, joka oli eilen 2.12.2023 Rovaniemellä, tuomarina Heli Kelhälä. Vyötin ensimmäinen kisa uudessa hallissa. Tuolla Rovaniemen Käyttökoirien hallin pihalla kävimme kesäleirillä treenaamassa, mutta toisena päivänä, kun treenit olisivat olleet hallissa, Vyötiin iskikin ripuli! Eli Vyöti ei ollut ennen tätä kisaa käynyt tuolla hallissa sisällä. Pidin tätä oivana tilaisuutena vähän harjoitella kilpailemista sen kanssa. Mehän emme siis juurikaan treenaa rallytokoa Vyötin kanssa, kisaamme vain joskus. Seuraavassa kerrotaan, miten siinä käy.

Halli oli aika kiva, Vyöti oli siellä ihmeen rauhassa. Välillä se tietenkin haukkui, ja yritin kaikin keinoin hillitä sitä olemaan hiljaa, ettei se häiritsisi kisaamassa olevia koiria. Olin etukäteen suunnitellut, että tässä kisassa harjoitellaan Vyötin palkkaamista kisasuorituksen jälkeen. Olen opettanut Vyötille oman "nyt mennään syömään" -komennon, joka tarkoittaa käytännössä: "teit hienosti ja saat palkinnon, mutta et ihan heti, palkkarasia pitää mennä hakemaan kentän laidalta". Rataantutustumisessa havaitsinkin kehän loistavaksi mahdollisuudeksi harjoitella tätä: kehän laitojen ulkopuolelle jäi parin metrin kaistale hallia, mutta niin, että se oli kuitenkin selvästi niiden aitojen sisäpuolella, joilla kehäalue oli rajattu. Kysyin tuomarilta, missä koiran saa palkata, ja hän sanoi, että jos ei se palkkaaminen ihan iäisyyksiä kestä, saa antaa rasiapalkan siinä kehänauhan vieressä. Siis tein suunnitelman:

1) menen Vyötin kanssa kehänauhan VIEREEN, teen perusasennon ja palkkaan nameilla
2) menen tekemään rallyradan
3) maali-kyltin jälkeen, kun Vyöti seuraa terhakkaasti, lausun: "jess, nyt mennään syömään", riennän suorinta mahdollista reittiä kehänauhan vierelle, kaivan palkkarasian taskusta ja syötän sen Vyötille. 

Suunnitelma onnistui loistavasti! Niinkin loistavasti, että unohdin kokonaan keskittyä samalla antaumuksella itse rataan... Porhalsimme radan läpi vauhdilla, muutama perusasento ja eteentulo oli tosi vinoja, mutta en antanut tämän häiritä, äkkiä eteenpäin! Viimeisellä tehtäväkyltillä, joka oli "1 askel - seiso, 2 askelta - istu, 3 askelta - maahan", Vyöti istui seisomiskohdassa. SOS! Aivoni raksuttivat kaksi millisekuntia, tiesin, että kyltin voisi vielä uusia. Mutta en muistanut, miten rallytokossa uusitaan kylttejä, en ole koskaan tehnyt sellaista... menin paniikkiin ja jatkoin suoritusta. Ja taisi tulla vielä väärä määrä askelia tuossa toisessa vaiheessa. Eli tuplasössiminen. Pääsin lopulta painajaismaisesta tilanteesta, Vyöti seurasi hienosti ja sain palkattua sen suunnitelman mukaisesti. Kissanruoka maistui.

Lopputuloksena saimme 87 p. Kymmenen virhepistettä tuli tuolta viimeiseltä kyltiltä ja vielä kolme siitä, kun "koira kiertää ohjaajan myötäpäivään" -kyltillä en itse malttanut pysähtyä, hups... 87 pistettä riitti kuitenkin hyväksyttyyn tulokseen, eli Vyötillä on nyt jo kaksi kiinnitystä RTK1-koulutustunnusta varten. Hyvä Vyöti!

Video: 




2 kommenttia:

  1. Täähän oli tosi kivaa menoa! Onnea! Miäkään en osaa laskea enkä uusia. 😆

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ohjaajallehan tämä on vaikeaa eikä koiralle 😄

      Poista