lauantai 13. tammikuuta 2024

Myh myh iiih iuh viuh hau-hauuuu

Kävin ensimmäistä kertaa hallilla molempien koirien kanssa. Viereisellä kentällä oli taas agilitya treenaava bordercollie, mutta muuten saimme olla kentällä keskenämme. Treenasin ensin Mustin. Se intoutui nyt leikkiin näätälelun kanssa ja ylpeänä juoksutti sitä ympäri kenttää. Edellisen vierailukerran ujoudesta ei ollut tietoakaan. Tein sille vielä "tassut vadille ja pyöri ympäri" -temppua toko-laatikosta löytyneellä pyöreällä urheilutyynyllä tms. Musti on loistava yleistämään asioita; opetin sille tuon tassut esineen päälle -tempun Kalle Päätalon Viimeinen savotta -kirjalla, mutta sille ei ollut mikään ongelma tehdä samaa temppua toisella kirjalla, ruokakupilla tai tuolla tyynyllä. Ihan heti ymmärsi. Vyöti on mielestäni aika huono yleistämään asioita - se oppii kyllä, mutta opitun asian yleistäminen eri konteksteihin vie tosi paljon aikaa sen kanssa, mikä on hankaloittanut tokon voittajaluokan liikkeiden opettelua. Pentu vaikuttaa eri luonteiselta. Takaoven eteen oli unohtunut ihan pieni suikale sanomalehtipaperia, niin Musti oli pissannut siihen. Siis ei kuulosta suureltakaan tempulta, mutta Mustilla ensimmäisten päivien jälkeen pissit ovat lähes sataprosenttisesti tulleet sanomalehdelle ja se oikeasti ymmärtää, että niille tehdään. Aiemmat koirani tämän ikäisenä ovat enemmän tehneet pissejä vähän minne sattuu, Musti on tuon sanomalehtihomman ymmärtänyt täysin. (Heti kun kirjoitin tämän, se tietenkin pissi lattialle...)

Laitoin sitten pennun koppaan puruluun kanssa ja otin Vyötin treenaamaan. Ihan kuin pentu sitä luuta olisi rauhoittunut syömään, mutta annoin sen sitten vikistä kopassa, kun ei se pahemmin vaikuttanut olevan vaaraksi itselleen. 

Vyötin treenimeno oli sellaista, että vakavasti harkitsen, josko lopetan koko tokoilun sen kanssa ja rupean tekemään vain agilitya. Se nimittäin haluaisi vain juosta, ajatteleminen on tosi vaikeaa. Ruutuun se ei osannut mennä vaan juoksi ja kiersi oikeanpuoleista etutötteröä varmaan viisi kertaa. Lopulta se muisti ruudun konseptin, kun laitoin sinne kosketusalustan. Tunnarissa tein haistelujutun matalilla jalkapallokartioilla. Ensin se vain porsasteli ja heitteli niitä kuonollaan ympäriinsä eikä merkannut omaa, vähän myöhemmin jo onnistui ja merkitsi oman istumalla.

Agility sen sijaan meni hyvin: Vyöti pujotteli koko 12 kepin sarjan ihan tuosta vaan ja nopsasti, puomi mentiin reippaasti päästä päähän ja hienon alastulokontaktin kanssa vielä. Keinua se ei ihan vielä osaa. Tein sitä nyt niin, että keinu oli sillä lailla pönkätty, että se pääsi vähän kolahtamaan ja liikkumaan, mutta ei kokonaan. Tässä Vyötillä on suuri kiusaus jatkaa juoksemista ja hypätä pois keinulta heti kolahduksen tullessa, mutta sain sille myös yhden onnistuneen kontaktin vähän helpotetussa muodossa, ja tähän lopetin.

Treenin jälkeen pentu ei olisi halunnut lähteä pois kentältä, se rimpuili ja peruutti vastaan eikä halunnut syliin. On muutenkin nyt keksinyt sen, ettei se halua kaulapantaa tai että hihna laitetaan/otetaan pois, vaan lähtee peruuttamaan ja pakenee. Iltaruualla niitä opetin sille miellyttäviksi tapahtumiksi: laitoin pannan, annoin namin, otin pannan pois jne. Haluaisin käyttää sillä valjaita, mutta se on juuri nyt sen kokoinen, että meillä on yhdet vähän liian pienet ja yhdet vähän liian isot valjaat. Luulen, että ehkä jo viikon - viimeistään parin viikon päästä nuo isot valjaat voisivat olla sopivat. 

Leikkimeno on taas ollut hurjaa:








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti